Metin Örnek, MBA, PMP

Proje Yönetim Profesyoneli, Konuşmacı, Eğitmen, Yazar, Danışman

Kağıtsız Bankacılığa Geçiş – Başarı Hikayesi (Abbyy)

1999 yılında, Finansbank’ta ilk projem. Kredi kartı formlarının tarayıcılar tarafından okunup, üzerindeki el yazılarının bilgisayar verisine dönüştürülmesi projesi. Böylece Kağıtsız Bankacılığa doğru ilk adımı atıyor olduk.

Proje başarı ile sonuçlandı ve Abbyy firması projemizi bir başarı hikayesi olarak web sitesinde yayınladı. Abbyy firması tarafından yayınlanan başarı hikayesinin orijinaline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Aşağıda bu linkteki haberi Türkçe olarak okuyabilirsiniz.

“Bir form işleme uygulamasından beklediğimiz en önemli şey girilen verilerin doğruluğudur. Söz konusu olan müşterilerimizin hesapları olduğu için hiçbir girdi hatası tolere edilemez. ABBYY FormReader sadece bize en iyi giriş doğruluğunu sağlamakla kalmadı, aynı zamanda giriş hızında da büyük bir artış sağladı.”

Metin Örnek, BT Proje Yöneticisi, Finansbank (Türkiye)

Bir müşteri bankadan kredi kartı almak istediğinde, bir başvuru formu doldurmalı ve kimlik fotokopisi, gelir sertifikası gibi bazı ek belgeler sunmalıdır. Başvuru formuna girilen bilgiler, ekindeki belgelerle birlikte bankanın veritabanına girilmelidir. Finansbank’ta Kredi Kartı ve Mağaza Kartı başvuru formlarının işlenmesi için 80 operatör çalışmaktadır ve günde yalnızca 1.000 form sisteme girilebilmektedir. 2000 yılında, banka günde 10.000 forma ulaşmayı hedefliyordu. Bu yüzden etkili bir form işleme çözümü aramaya başladı.

Çözümün şu gereklilikleri karşılaması gerekiyordu: bankanın bilgi sistemine hem veri, hem form hem de ekli belgelerin resimlerinin aktarımını yapabilmek, Türk dili için el yazısı tanıma desteğini dahil etmek ve son olarak da uygun maliyetli olmak.

Piyasadaki çeşitli OCR (Optik Karakter Tanıma) / ICR (Akıllı Karakter Tanıma) sistemlerini analiz etmiş ve karşılaştırmış olan Finansbank, ABBYY FormReader’ı proje gereksinimlerini tamamen karşılayan tek sistem olarak seçmiştir. Cadet Bilgisayar ve Elektronik Sistemler firmasının uzmanlarının yardımıyla, ABBYY FormReader lisansına dayanan bir çözüm kurulmuş ve iş akışı aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:

• Bell ve Howell 2000 DFB çift taraflı tarayıcıları, başvuru formlarını ve eklerini taramak için kullanılır;

• Kağıt belgelerle taranmış görüntüleri arasında tam bir uyum olmasını sağlamak için bir “endorser” kullanılır (tarayıcıya yerleştirilmiş yazıcı);

• ABBYY FormReader, makineyle okunabilen formları otomatik olarak algılar ve güçlü OCR / ICR / OMR / barkod tanıma teknolojilerini kullanarak tanır;

• Bundan sonra, tanınan veriler hem otomatik doğrulama kuralları yardımıyla hem de operatörler tarafından görsel olarak doğrulanır (tüm bunlar% 100 güvenilir sonuçlar sağlar) ve NovaManage EDM Sistemine kaydedilir;

• Gerekli bilgiler daha sonra Oracle veritabanına aktarılır ve dosya ekleri (kimlik veya gelir sertifikalarının Xerox kopyaları) resim dosyaları olarak NovaManage EDM Sistemi aracılığıyla her an görebilecekleri özel bir klasöre kaydedilir.

Bu otomatik veri giriş sistemi tüm beklentileri karşıladı hatta üstüne çıktı. Dört adet A4 boyutundaki form sayfasını ve 3 ila 5 adet ek ile birlikte taramak, tanımak, doğrulamak, kaydetmek ve dışa aktarmak yalnızca 90 saniye sürüyor. Bu sayede Finansbank, operatör sayısını 80’den 10’a düşürürken, form işleme kapasitesini de verimi günde 1.000’den 10.000’e çıkardı.

2001 yılında Finansbank, giriş sisteminin genel mimarisinde herhangi bir değişiklik yapmadan, ilave lisans alımı ile sistemin ölçeğini kolay bir şekilde yükseltmeyi başardı.

Finansbank Hakkında 

Finansbank 1987 yılında İstanbul’da kurulmuş ve hızla büyüyen bir bankadır. 1990’ların başında 4 olan şube sayısı günümüzde 100’e yükselmiş ve banka İstanbul’da ve Anadolu’nun birçok bölgesinde yeni şubeler açmayı planlamaktadır. Detaylar için http://www.finansbank.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Cadet Bilgisayar ve Elektronik Sistemleri Hakkında

Cadet Bilgisayar ve Elektronik Sistemleri Limited Şirketi, 1995 yılında müşterilerine elektronik tasarım otomasyonu (EDA) gibi Bilgisayar Destekli Tasarım platformları sağlamak için kurulmuş ve Elektronik Belge ve İş Akışı Yönetimi (EDM) ve Ürün Veri Yönetimi (PDM) geliştirmek üzere daha da genişletilmiştir. Detaylar için http://www.cadet.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

About Author